Roliga lekar för hunden

Genom lek kan din hund lära sig väldigt mycket. Många säger att de inte har tid över till att leka med sin hund, men det går att lägga in små moment i vardagen som tar bara några minuter. Hunden lär sig samtidigt som den tycker det är roligt och du själv får några minuter över till att till exempel prata i telefonen under den den dagliga promenaden. 

Lägg in små lekar under promenaden

Jag och Alfons brukar göra våra promenader till en lek. Även om promenaden i sig själv är tillräckligt roande för Alfons så blir den till lite extra om vi även lägger in lite lek. Hundar tycker om att ha uppgifter som den ska klara av och det ger dem både kroppslig och mental träning. En rolig träning är balansgång. Lägg in promenaden på ställen där det finns till exempel en planka mellan två stubbar eller en gungande bro. Vi går ofta en daglig runda där jag har lagt ut plankor där Alfons kan balansera. Det märks att han tycker det är roligt.

Att söka tycker de flesta hundar är kul

En av de lekar eller uppgifter som Alfons gillar bäst är att söka. När jag har lite tid över brukar jag gå ut själv innan jag tar ut Alfons. Jag har då med mig ett märgben eller annat gott och går en bit in mot skogen med detta. Nu har jag alltså lagt ut ett spår och sedan visar jag Alfons var spåret börjar. En härlig belöning väntar ju i slutet av spåret och Alfons älskar verkligen denna uppgift. Regniga dagar när vi inte har lust av vara ute längre än för att han får uträtta sina behov brukar jag lägga ut lite hundgodis här och var hemma. Sedan får han leta upp dessa. 

Uttråkad hund

Hundar behöver stimulans och det är många som inte alls ägnar sig åt sina hundar och ger dem uppgifter. Det resulterar i sönderbitna skor och strumpor eller uppgrävda hål i trädgården. Den kan även slicka eller gnaga på olika kroppsdelar utan anledning och även jaga sin svans. Uttråkade hundar gör att ägaren beklagar sig över att hunden gör saker den inte får göra. En hund måste ha uppgifter för att stimuleras både mentalt och kroppsligt. Självklart kan man köpa olika leksaker till den men de kan inte ersätta lek och träning tillsammans med husse eller matte. Leksakerna ska användas till träning och lek annars förlorar de sitt syfte.