Mata djuren

När man har husdjur behöver de mat varje dag och reglerna är lite olika beroende vilket typ av husdjur du har. 

Katten

Din katt ska alltid ha fri tillgång till friskt, rent vatten. Ställa gärna ut vatten på olika platser i hemmet, katten hittar snabbt sina favoritställen att dricka på. Andra katter vill hellre dricka direkt ur kranen eller toaletten. Det är viktigt att katten får i sig tillräckligt med vätska varje dag, speciellt om de äter torrfoder. 

I vanliga hem brukar det alltid stå torrfoder framme, då och då bjuds det på våtfoder också. Men det är en fetmafälla för katten. Den kommer att okynnesäta och äta av uttråkelse vilket leder till övervikt. Vill du inte servera mat vid fasta tider kan du spara tid med en foderautomat som öppnas eller häller upp torrfoder från en behållare vid satta tider. Du kan se flera fodermatsmodeller hos Supercat och även hitta olika vattenskålar och vattenfontäner. 

Hunden

Din hud är glupsk. Den ska aldrig ha tillgång till fritt foder, hunden kommer snabbt att bli överviktig och få försämrad hälsa på köpet. En del hundar klarar av att ha fri tillgång till vatten men många dricker för mycket och behöver övervakas när de serveras vatten. Hunden behöver dricka ungefär 0,5 deciliter vatten per kilo kroppsvikt varje dag. Det betyder att en liten hund på 8 kilo behöver bara dricka strax under en halvliter om dagen medan en stor hund på 80 kilo behöver 4 liter vatten om dagen. 

Hundar som dricker för mycket vatten kan drabbas av hyponatremi vilket betyder att vatten späder ut blodet och minskar naturiumhalterna i hundens kropp. Det samlas till och med vatten runt hjärnan och kroppen sväller. Det kan i värsta fall vara livshotande. Därför är det viktigt att du övervakar hunden när den ska dricka vatten, speciellt om den är andfådd eller om det är väldigt varmt.