Planera fasadjobb under året

Det nya året har precis börjat och redan så kliar det i fingrarna att ta tag i den hemska, tråkiga husfasaden. Det är så många val som måste göras, det börjar nästan snurra i huvudet. Genom att skriva upp de olika delarna och deras skick kan du få en tydligare plan och veta vilka delar som borde prioriteras. 

Husfärgen

Har färgen börjat bli matt eller flagnar den? Vanligtvis måste ett hus målas om vart 10:e år men bor du vid kusten kan du behöva måla oftare på grund av saltvattenvindarna från havet. Enklast är att välja samma typ av färg som huset redan har. Det brukar bara bli problem när du försöker måla över en färg med en annan. Du kan måla över en alkydfärg med akrylat men inte måla över akrylat med alkyd. Klassiska målafärger som linoljefärg och slamfärg går inte att måla över med något annat, har du valt linolja eller slamfärg får du fortsätta med det men kan så klart byta kulör!

Fönstren

Hur ser fönstren ut? Är det dags att kitta om de gamla fönstren så de håller i några årtionden till? Med 3-glasfönster finns det inte mycket att renovera förutom att se över så glaskasetterna är hela och att tätningen runt fönstren fortfarande är god. Har du upplevt mycket kallsras under vintern kan det vara tätningslisterna som spöker och behöver bytas. 

Detaljerna

En fasad är mycket mer än sin panel och sina fönster. Den ska innehålla detaljer. Fasaddekor säljer exempelvis hussiffror, bokstäver och symboler som du kan smycka fasaden med. De gamla standardsiffrorna som finns på hela gatan är uttjänjta och visar noll personlighet. Även fasadbelysning kan vara en viktig detalj att fundera på!